home > onderwerpen > woordenboek
De novo mutatie
De erfelijke aanleg is nieuw ontstaan bij iemand. De ouders van deze persoon hebben allebei de erfelijke aanleg niet.
Dermatitis
Een ontsteking of irritatie van de huid. Dit komt door de bestraling. Bacteriën zorgen niet voor deze ontsteking. Daarom werken antibiotica niet.
Desquamatie
Schilfering van de huid, of het vervellen van de huid.
DEXA-scan (Botdichtheidsmeting)
Een scan die de laat zien hoe sterk de botten zijn, en of er sprake is van botontkalking.
Dicht borstklierweefsel (Dense borstweefsel, dicht klierweefsel, vol klierweefsel)
Dit betekent dat een borst in verhouding meer melkklieren en minder vetweefsel bevat. Vrouwen met zeer dicht klierweefsel hebben een hoger risico op borstkanker dan vrouwen met minder dicht klierweefsel. Daarnaast is een borst met zeer dicht klierweefsel lastiger te onderzoeken met een mammografie. Soms is daarom na de mammografie verder onderzoek nodig.
Diffuus
Dit betekent verspreid.
DNA
In elke cel zit informatie die bepaalt wanneer de cel moet gaan delen en daar weer mee moet stoppen. En ook welke functie de cel moet uitvoeren. Deze informatie heet DNA. Het zit in de kern van de cel. Ouders geven allebei de helft van hun DNA door aan hun kind. Daarom heet het DNA ook wel het erfelijk materiaal. Het DNA zit verpakt in lange strengen: de chromosomen. Op het DNA zit de informatie in stukjes. Zo’n stukje heet een gen. Het menselijk DNA heeft ongeveer 20.000 genen.
Doelgebied
Het gebied waar de bestraling moet komen.
Doelgerichte therapie (Targeted therapy)
Doelgerichte therapie is een behandeling met medicijnen die zich specifiek richten op de kankercellen. Zo kan doelgerichte therapie kankercellen doden of de celdeling van kankercellen remmen. De medicijnen verspreiden zich via het bloed door het lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen kankercellen bereiken.
Dysfagie
Problemen met slikken. Dit kan ontstaan bij radiatie-oesophagistis: een ontsteking van de slokdarm als gevolg van de bestraling.
Dyspnoe (Benauwdheid, kortademigheid)
Iemand heeft moeite met adem halen.
We horen, via info@proudboobs.nl, graag indien er termen ontbreken, onduidelijk zijn of fouten bevatten.
Het woordenboek dient slechts als een naslagwerk. Overleg altijd met je behandelend arts indien je onduidelijkheden hebt ivm je behandelingen en/of door je arts gebruikte woorden en termen.
K.v.K: 82963398
Gevestigd te: Egmond-Binnen
Bank: NL55RABO0369589726
2024 - webdesign: www.michelgrolle.nl