home > onderwerpen > woordenboek

WOORDENBOEK - A

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z


Aanvullende radiotherapie - Adjuvante radiotherapie

De bestraling wordt gegeven na een andere behandeling. Vaak is die andere behandeling een operatie.


Afwachtend beleid

Er zijn uitzaaiingen in de lymfeklieren van de borst gevonden. Als de uitzaaiingen nog heel klein zijn, kan de arts voorstellen om niet direct een behandeling te geven, maar af te wachten hoe de ziekte zich ontwikkelt.


Alopecia

Het haar valt opeens uit. Op het lichaam ontstaan kale plekken zonder haar. Meestal groeit het haar weer terug.


Anafylactische reactie

Een plotselinge en sterke allergische reactie die kan ontstaan bij het gebruik van bepaalde medicijnen.


Anemie

Bij bloedarmoede zijn er te weinig rode bloedcellen in het bloed. Het bloed kan dan te weinig zuurstof naar de lichaamscellen brengen.


Anti-emetica

Medicijnen tegen misselijkheid en overgeven.


Aromataseremmer

Een aromataseremmer is een medicijn. Het remt de aanmaak van hormonen. Een aromataseremmer is een vorm van hormoontherapie.


Artralgie

Pijn in de gewrichten.


Atypische cellen

Dit zijn cellen die niet als normale cellen zijn, maar ook niet kwaadaardig.


Autosomale overerving

Een ouder kan een erfelijke aanleg voor een ziekte doorgeven aan zijn of haar kind. Dit heet overerving. Wanneer dit autosomaal is, betekent het dat het geslacht geen rol speelt. Zowel mannen als vrouwen kunnen de aanleg doorgeven aan hun kinderen. Zonen en dochters hebben evenveel kans om de aanleg te erven. Erfelijke aanleg voor kanker is bijna altijd autosomaal. 


Autosomaal dominante overerving

Een ouder kan een erfelijke aanleg voor een ziekte doorgeven aan zijn of haar kind. Dit heet overerving. Wanneer dit autosomaal is, speelt het geslacht geen rol. Dan kunnen zowel mannen als vrouwen de aanleg doorgeven aan hun kinderen. En zonen en dochters hebben evenveel kans om de aanleg te erven. Wanneer de overerving dominant is, betekent dit, dat het risico op de ziekte wanneer 1 van de ouders de aanleg doorgeeft aan het kind 50% is. Erfelijke aanleg voor kanker is bijna altijd autosomaal, en meestal ook dominant.


Autosomaal recessieve overerving

Een ouder kan een erfelijke aanleg voor een ziekte doorgeven aan zijn of haar kind. Dit heet overerving. Wanneer dit autosomaal is, speelt het geslacht geen rol . Dan kunnen zowel mannen als vrouwen de aanleg doorgeven aan hun kinderen. En zonen en dochters hebben evenveel kans om de aanleg te erven. Wanneer de overerving recessief is, betekent dit dat het risico op de ziekte pas bestaat wanneer beide ouders de aanleg doorgeven aan het kind. De ouders zijn drager van de ziekte, maar hebben zelf de ziekte niet. Als 1 van de ouders de aanleg doorgeeft, wordt het kind ook drager, maar ontwikkelt het kind de ziekte niet. Bij kanker komt een erfelijk recessieve aanleg niet vaak voor.


Axilla

Oksel


Axilla level 1, 2, 3, 4

Axilla betekent oksel. Met axilla level wordt bedoeld: een bepaald gebied in de oksel waar lymfeklieren kunnen liggen. De oksel heeft 4 lymfekliergebieden (levels). Die lopen vanaf de oksel tot boven het sleutelbeen. De gebieden zijn met elkaar verbonden. In deze lymfekliergebieden kunnen uitzaaiingen zitten. Met axilla level 1,2,3 en/of 4 geeft de arts aan welke gebieden in de oksel bestraling moeten krijgen.


Axillair

In de oksel


Axillaire klier

Een lymfeklier in de oksel. Als borstkanker uitzaait, is dat vaak als eerste naar de lymfeklieren in de oksel.


Axillaire load

Dit is een maat voor het aantal lymfeklieren in de oksel met uitzaaiingen. Bij een lage axillaire load zitten er in maximaal 4 lymfeklieren uitzaaiingen. Bij een hoge axillaire load zijn er in meer dan 4 lymfeklieren kankercellen gevonden.


Axillaire lymfadenopathie

Op beeldvormend onderzoek zijn 1 of meerdere lymfeklieren uit de oksel te zien. Dit kan een reden zijn om dit nader te onderzoeken, bijvoorbeeld met een echografie van de oksel. 


A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z


We horen, via info@proudboobs.nl, graag indien er termen ontbreken, onduidelijk zijn of fouten bevatten.

Het woordenboek dient slechts als een naslagwerk. Overleg altijd met je behandelend arts indien je onduidelijkheden hebt ivm je behandelingen en/of door je arts gebruikte woorden en termen.

Share by: