home > onderwerpen > woordenboek

WOORDENBOEK - C

A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z


Cad

Een medicijn met calcium en vitamine D, dat kan helpen tegen botontkalking.


Cardiotoxiciteit

Schade aan het hart.


Caudaal

Dit geeft de plek aan waar de tumor zit. Caudaal betekent aan de kant van de voeten. Bij borstkanker is dit onderin de borst.


CDK4/6-remmer

Dit is een medicijn voor uitgezaaide borstkanker. Het zorgt ervoor dat de kankercellen meer gevoelig worden voor hormonale therapie.


Chemo-immunotherapie

Een combinatie van chemotherapie en immunotherapie. Chemotherapie is de behandeling van kanker met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Immunotherapie helpt het eigen afweersysteem om deze kankercellen op te ruimen.


Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door het lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.


Chemotherapie-geïnduceerde menopauze



Door de chemotherapie raakt de vrouw in de overgang.


Chirurg-oncololoog

Dit is bij borstkanker meestal de hoofdbehandelaar. De chirurg voert ook de operatie aan de borst en eventueel aan de lymfeklieren uit.


Chromosomen

In elke cel zit informatie die bepaalt wanneer de cel moet gaan delen en daar weer mee moet stoppen. En ook welke functie de cel moet uitvoeren. Deze informatie heet DNA. Het DNA zit verpakt in lange strengen: de chromosomen. In iedere cel zitten 46 chromosomen. De chromosomen zitten in paren (23 paren). Van elk paar komt 1 chromosoom van de vader en het andere chromosoom van de moeder.


Clips

Na de operatie laat de chirurg kleine metalen staafjes achter in de borst op de plek waar eerst de tumor zat. Deze staafjes zijn de operatieclips. Dit helpt de bestralingsarts bij het bepalen van het gebied dat bestraling moet krijgen. Dat is vooral belangrijk als er een extra bestralingsdosis (boost) komt op het gebied waar de tumor heeft gezeten, en als niet de hele borst bestraling krijgt, maar alleen het gebied waar de tumor zat (gedeeltelijke borstbestraling).


Conjunctivitis

Een ontsteking aan het oog.


Contralateraal

Dit geeft de plek aan waar de tumor zit. Contralateraal betekent de andere kant. Bij borstkanker betekent dit niet de borst waar de tumor zit, maar de andere borst.


Craniaal

Dit geeft de plek aan waar de tumor zit. Craniaal betekent aan de kant van het hoofd. Bij borstkanker betekent dit bovenin de borst.


cTNM

De cTNM-score zegt iets over het stadium van de borstkanker. De arts geeft deze score na lichamelijk onderzoek en beeldonderzoek, zoals de echografie en scans. De c staat voor: clinical/klinisch.


CT-scan

Een CT-scan kan uitzaaiingen van borstkanker tonen. De arts kan een CT-scan laten maken wanneer er mogelijk uitzaaiingen in het lichaam zitten. Bij borstkanker gaat een CT-scan vaak samen met een PET-scan. Dan heet het een PET-CT-scan.


Curatief

Curatief betekent genezend. Een curatieve behandeling is een behandeling die als doel heeft te genezen van de kanker.


Curve (Dynamische curve)

De MRI-scan werkt met magnetische straling. Ook is contrastmiddel nodig. Na de toediening van het contrastmiddel ontstaat een curve. Met de curve kan de radioloog bepalen of een afwijking in de borst goedaardig of kwaadaardig is.


Cutane invasie

De tumor in de borst groeit door tot in de huid van de borst.


Cyste

Een cyste is een holte gevuld met vocht. Dit is meestal goedaardig. Als niet helemaal duidelijk is of de cyste goedaardig is, kan de arts weefsel weghalen. De arts laat onderzoeken of er kankercellen in dit weefsel zitten.


Cystitis Blaasontsteking

Een ontsteking van de blaas.


Cytologie

Dit is een onderzoek van weggehaalde cellen uit de afwijking.


A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z


We horen, via info@proudboobs.nl, graag indien er termen ontbreken, onduidelijk zijn of fouten bevatten.

Het woordenboek dient slechts als een naslagwerk. Overleg altijd met je behandelend arts indien je onduidelijkheden hebt ivm je behandelingen en/of door je arts gebruikte woorden en termen.

Share by: