Kurkuma wordt al eeuwenlang in India gebruikt als smaakmaker, kleurstof en geneeskrachtig middel! Het is een wortel van de plant (Curcuma Longa). In het Engels spreekt men naast Curcuma ook van Turmeric.
Er zitten 3 verschillende gele pigmenten (curcuminoïden) in de kurkumawortel en dit zijn meteen ook de stoffen die kurkuma z’n heilzame werking geven. Deze curcuminoïden werken namelijk allemaal anti-oxidatief, ontstekingsremmend en kunnen zelfs vechten tegen tumorcellen.
De meest onderzochte stof is curcumine welke ook antivirale en antischimmel eigenschappen heeft.
Van Curcumine gebruiken ze meestal hoge doseringen van 500 mg tot 4 gram per dag. Om dat soort hoeveelheden binnen te krijgen neemt men meestal supplementen. Dit geldt vooral voor mensen die echt een gezondheidsuitdaging hebben of last hebben van een specifieke aandoening. (stop nooit zelf met medicatie en overleg ook altijd met je arts)
Voor relatief gezonde mensen is het aan te raden om regelmatig verse kurkuma of poeder te eten. Zo profiteer je van alle verschillende gezonde stofjes die in de wortel aanwezig zijn en waarvan we alle eigenschappen nog niet eens ontdekt hebben! En als je een slowjuicer hebt, kun je ook verse kurkuma juicen, mix dit eventueel met sinaasappelsap en gembersap.
De belangrijkste eigenschap van Kurkuma is dat het sterk ontstekingsremmend werkt.
Ontstekingsprocessen, wat begint met laag-gradige ontstekingen, spelen een centrale rol in bijna alle chronische ziekten waaronder hart- en vaatziekten, hersenaandoeningen en auto-immuunziekten. Denk ook aan Reuma en Artritis.
Van Kurkuma is al lang bekend dat het helpt bij verteringsproblemen. Denk bijvoorbeeld aan slechte vertering van vetten, maar ook bij prikkelbare-darmsyndroom of de ziekte van Crohn. Dit komt onder andere doordat het ontstekingen in de darmwand tegengaat. Ook wordt Curcumine ingezet bij maagzweren.
Kurkuma helpt tevens je immuunsysteem om infecties in het lichaam te voorkomen. Het helpt om verschillende bacteriën, virussen en schimmels te bestrijden zelfs als je immuunsysteem er (nog) niet bekend mee is.
Curcumine gaat op verschillende manieren het ontstaan van hartaandoeningen tegen, onder andere doordat het oxidatieve stress en ontstekingen in vaatwanden tegengaat.
Het helpt de elasticiteit te bevorderen van bloedvaten.
Door vermindering van chronische ontstekingen in je lichaam en dus ook je hersenen kun je Alzheimer wellicht voorblijven. Tevens staat Curcumine erom bekend dat het zich bindt met giftige, zware metalen zoals cyanide, cadmium en lood in het lichaam, waardoor het lichaam ze kan uitscheiden en ze geen schade in de hersenen kunnen aanbrengen.
Omdat kurkuma ook werkt als een natuurlijke pijnstiller kan het goed worden ingezet bij artritis en reuma, ziektes waarvan steeds duidelijker wordt dat ze ook het gevolg zijn van ontstekingen in het lichaam.
Uit onderzoek bij ouderen bleek dat curcumine - supplementen een snelle verbetering lieten zien van het concentratievermogen en geheugen.
Kurkuma blijkt effectief bij de behandeling van ernstige depressies. Het heeft namelijk een stimulerend effect op je feelgood hormonen serotonine en dopamine. Uit testen is gebleken dat 2 x per dag 500 mg curcumine na vier weken significante verbetering gaf en een afname van angst gevoelens.
Kurkuma reinigt en ontgift je huid. Verwerkt in een crème heeft het een bijzonder voedend effect op je huid.
Inwendig kan Kurkuma ook helpen om goede bacteriën op je huid in evenwicht te brengen wat weer bijdraagt aan een gezonde huid. Kurkuma wordt ook gebruikt bij de behandeling van psoriasis en andere ontstekingsgerelateerde huidaandoeningen.
Doordat Curcumine een schimmelwerend werking heeft, kan het beschermen tegen overmatige groei van de candidaschimmel. Curcumine bleek in veel gevallen zelfs effectiever dan het vaak toegepaste antischimmelmiddel fluconazol.
Hoe kun je dit innemen?
Kurkuma kun je het beste innemen met wat peper (vers gemalen zwarte peper), zo wordt het beter opgenomen door het lichaam. Meng het eventueel met een oliehoudende substantie bijv. kokos- of olijfolie, dan wordt de opname nog beter!
Voorbeelden:
1. Je kunt kurkumapoeder en peper mengen met kokosolie en in een curry verwerken.
2. Meng wat kurkumapoeder en wat peper door extra vierge olijfolie als dressing bij een salade.
3. Golden Milk. Een heerlijk verwarmende melk met Kurkuma, lekker i.p.v. thee of koffie.
300 - 400 ml plantaardige melk (amandel, haver of kokos)
2 tl kurkuma
1 tl kaneelpoeder (ceylon)
1/2 tl gemberpoeder
4 kardemom peulen
Zwarte peper (vers gemalen) naar smaak
Meng alle ingrediënten en verwarm ca. 3 minuten in een steelpannetje. Haal de kardemompeulen eruit en serveer direct.
Gedeeld via
Suzanne Poot
van "Rauw, naakt en gezond"
K.v.K: 82963398
Gevestigd te: Egmond-Binnen
Bank: NL55RABO0369589726
2025 - webdesign: www.michelgrolle.nl