home
>
onderwerpen
>
wist je dit?
>
hoe groot is het risico op borstkanker in je andere borst en wat kan je aan preventie doen?
Vrouwen met borstkanker hebben een verhoogd risico op een nieuwe kankertumor (mammacarcinoom) in de andere borst. Dat geldt zowel voor vrouwen die draagster zijn van een borstkankergen (voor BRCA1 en BRCA2) als voor vrouwen die geen draagster zijn van deze twee genmutaties. De kans op een tweede kanker is iets hoger die bij vrouwen hun eerste borstkanker al op jonge leeftijd kregen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Kankerinstituut (NKI) gepubliceerd in het Journal of Clinical Oncology.
De wetenschappelijke studie volgde ruim 6.000 vrouwen die tussen 1970 en 2003 behandeld waren voor borstkanker en die jonger dan 50 jaar waren op het ogenblik van de diagnose.
Over een periode van 12 jaar kregen 578 vrouwen kanker aan hun andere borst: 521 bij vrouwen zonder dragerschap (8,7%), 45 bij BRCA1-draagsters (22,5%) en 12 bij BRCA2-draagsters (16,9%). De kans op een tweede borstkanker lag dus twee tot drie keer hoger bij de vrouwen met een borstkankergen.
De leeftijd op het ogenblik van de eerste borstkanker was een belangrijke voorspellende factor voor een tweede borstkanker, maar alleen voor de vrouwen met een borstkankergen, niet bij de vrouwen zonder genmutatie. Vrouwen met een borstkankergen die hun eerste borstkanker hadden voor de leeftijd van 41 jaar hadden meer dan twee keer zoveel kans op een tweede borstkanker in vergelijking met vrouwen tussen 41 en 49 jaar.
In de periode na de behandeling van borstkanker pak je langzaam je leven weer op. Na zo’n heftige periode wil je er natuurlijk alles aan doen om te voorkomen dat je opnieuw (borst)kanker krijgt. Je wil er keihard blijven tegen vechten en daar helpen wij je graag een beetje bij.
Op dit moment weten we dat het opvolgen van de aanbevelingen ter preventie van kanker het beste is wat je kan doen om de kans om opnieuw kanker te krijgen te verkleinen. Dit helpt ook om je risico op andere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas te verlagen.
Kanker is in principe een multifactoriële aandoening. Dat betekent dat ze zelden of nooit ontstaat onder invloed van een enkele factor. Echter, wel is aangetoond dat het kankerrisico kan dalen als er ook aandacht is voor beschermende factoren zoals het aanpakken of vermijden van overgewicht, verhogen van weerstand, voldoende fysieke activiteit, niet roken, geen alcohol, gezonde leefstijl, regelmatig ontspannen, gezonde voeding, etc.
Hieronder lees je de belangrijkste tips voor het verkleinen van je kans om (opnieuw) kanker te krijgen.
Het behouden van een gezond gewicht is een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om de kans dat je opnieuw kanker krijgt te verkleinen. Door de behandeling van borstkanker kun je zijn aangekomen of juist zijn afgevallen. In beide gevallen is het belangrijk om te proberen weer op een gezond gewicht te komen, door geleidelijk gewicht te verliezen of door wat aan te komen.
Tips om af te vallen:
Tips om op een gezonde manier aan te komen:
Regelmatig bewegen helpt om je conditie op peil te houden. Door de behandeling van borstkanker kan je conditie achteruit zijn gegaan en kan je je moe of futloos voelen. Juist dan is het goed om in beweging te komen. Dit kan je helpen sneller te herstellen van de behandeling en je weer fitter te voelen. En niet onbelangrijk: lichaamsbeweging kan de kans verkleinen dat je opnieuw kanker krijgt.
Zorg daarom dat je elke dag minstens een half uur beweegt en twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten doet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hardlopen, tennissen of zwemmen. Voorkom daarnaast dat je te veel stilzit. Als je veel stilzit heb je namelijk een grotere kans op overgewicht en daardoor op kanker. Ook vergroot een zittende leefstijl de kans op hart- en vaatziekten en diabetes.
In veel personal care producten, make-up, schoonmaakmiddelen, koekenpannen met anti-aanbaklaag, plastic voedselverpakkingen en zelfs in geurkaarsen kunnen hormoonverstorende chemicaliën (EDC’s) zitten. Hiervan is bekend dat ze kunnen bijdragen aan de ontwikkeling en groei van kanker. Let dus goed op wat voor een deodorant, shampoo, crèmes, make-up en dergelijke producten je koopt en gebruikt. Geef daarbij de voorkeur aan producten zonder toevoegingen, zonder aluminium, zonder parabenen, zonder geurstoffen en bij voorkeur zonder hormoonverstorende stoffen.
Wat je iedere dag eet en drinkt heeft invloed op je gezondheid en je kans om opnieuw kanker te krijgen. Door gezonde keuzes te maken in je voeding kun je na de behandeling van borstkanker meer energie krijgen en het helpt je om een gezond gewicht te bereiken of te behouden.
Ook in voeding kunnen hormoonverstorende stoffen zitten, zoals antibiotica, groeihormonen, insecticiden en pesticiden. Let dus goed op wat je koopt en consumeert.
De basis voor een gezonde voeding:
Bronnen: Wereld Kanker Onderzoek Fonds, SHE. Health Clinics, KWF, Natuurdiëtisten, Stichting tegen Kanker
Overleg altijd eerst met je oncoloog, medisch behandelaar en/of diëtiste over de voor jou best mogelijke voeding en leefstijl.
K.v.K: 82963398
Gevestigd te: Egmond-Binnen
Bank: NL55RABO0369589726
2024 - webdesign: www.michelgrolle.nl