home > onderwerpen > coaching > Wat ben jij 'kwijtgeraakt' doordat je kanker had?

Wat ben jij ‘kwijtgeraakt’ doordat je kanker had?

door Anita Bouma - Verpleegkundige en Coach

Het moment dat je behandelingen klaar zijn en je je leven weer op kunt pakken! Alleen gaat het niet altijd zoals jij het voor ogen had. Er zijn nieuwe uitdagingen op je pad gekomen.
 Het voelt, alsof je de grip op je leven bent kwijtgeraakt... 


Zingeving

Kanker heeft een grote impact op allerlei gebieden in je leven. Het heeft impact op je lichaam, je relaties met je gezin, familie en vrienden. Het heeft impact op je werk, je hobby’s. Maar ook psychisch; angst, teleurstelling, de onzekerheid. Je moet het een plekje geven. 

Door de mallemolen van alle behandelingen kan je vaak niet eens stil staan, bij wat er allemaal met je is gebeurd. Maar nu, na de kanker, komt het besef. Wat is er gebeurd en wat voor impact heeft eigenlijk op jouw leven gehad.


Rouwproces

Rouw is een emotionele reactie als gevolg van een verlies en proces betekent dat het niet zomaar over is. Het duurt een tijd. Het rouwproces bestaat uit een aantal fases die vaak dwars door elkaar heen lopen en ook dagelijks elkaar kunnen afwisselen. Er bestaat geen handboek dat je kunt doorlopen en als je het boek uit hebt dan is het over.


Vermoeidheid

Je kan vermoeid zijn na een sportactiviteit, na een nacht heel slecht slapen of je hebt een drukke dag gehad op je werk. De vermoeidheid van kanker is anders. Langer slapen, maakt niet dat de vermoeidheid weg gaat. Sommigen zijn altijd moe. Bij het opstaan hebben ze last van lood in hun armen en benen. Bij anderen komt en gaat de vermoeidheid. De ene dag gaat het beter dan de andere dag. Dit levert voor veel vrouwen een heleboel stress op. Als je stress hebt, dan spannen je spieren zich aan, je hart klopt sneller, je bloeddruk gaat omhoog en je maakt stress hormonen aan. Je lichaam bevindt zich in een hoge staat van paraatheid. Dit alles speelt een grote rol wat vermoeidheid betreft…


Angst

Angst: één op de drie ex-kankerpatiënten houdt hier last van. Ze zijn bang dat de kanker terugkomt. Dat is heel begrijpelijk. Je lichaam heeft je in de steek gelaten en wie zegt dat dat niet nog eens gebeurt? De angst voor terugkeer van kanker neemt bij de meeste mensen na een tijdje langzaam af. Maar sommige mensen blijven last houden van angsten. Vaak is het gevoel sterker rondom een bezoek aan de arts of wanneer er veel media-aandacht is voor kanker, bij speciale momenten zoals geboorte, verjaardag en bij lichamelijke klachten. 

Angst is een gewone reactie van het lichaam en de geest op een dreigende situatie. Je hartslag gaat omhoog, de bloeddruk stijgt, je ademhaling wordt sneller en je krijgt het warm en onrustige benen. Vechten, vluchten of bevriezen?

Deel deze pagina:

Share by: