home > onderwerpen > borstreconstructie > kunnen borstimplantaten lymfeklierkanker veroorzaken?

Kunnen borstimplantaten lymfeklierkanker veroorzaken?

Het is begrijpelijk dat vrouwen met borstimplantaten ongerust worden van berichten in de media over de risico's van de implantaten. In dit artikel geven we een toelichting op BIA-ALCL. een vorm van lymfeklierkanker.


De afgelopen jaren komt BIA-ALCL steeds meer voor, een vorm van lymfeklierkanker die specifiek voorkomt bij vrouwen met siliconen borstimplantaten.


Wat is ALCL?

ALCL staat voor Anaplastic Large-Cell Lymphoma, ofwel Anaplastisch Grootcellig Lymfoom. Als het bij een borstimplantaat ontstaat, spreekt men vaak van ‘borstimplantaat-gerelateerde ALCL’ of ‘BIA-ALCL’.

Het is een vorm van lymfeklierkanker: een type kanker van het immuunsysteem. In de borst heeft het meestal de vorm van vochtophoping. Dit heet seroma. Het kan ook als knobbeltje ontstaan. Vaak ontstaat het langere tijd na het plaatsen van het borstimplantaat. Dit verschilt van enkele maanden tot vele jaren na de implantatie.


Hoe ernstig is BIA-ALCL?

BIA-ALCL is veelal goed behandelbaar, wanneer het vroeg gediagnosticeerd wordt. De klachten die kunnen duiden op BIA-ALCL – een zwelling van de borst of een knobbel naast het implantaat – zijn meestal duidelijk merkbaar. De kans om te overlijden aan BIA-ALCL is zeer klein. Dat neemt niet weg dat de diagnose tot veel onrust en verdriet kan leiden bij betrokken patiënten.

Nederlands ALCL onderzoek

Op 4 januari 2018 zijn de uitkomsten van Nederlands onderzoek naar de relatie tussen ALCL en borstimplantaten gepubliceerd door het RIVM. Dit onderzoek wijst uit dat vrouwen met een borstimplantaat weliswaar een 400 (!) keer verhoogd risico hebben op het krijgen van ALCL, doch omdat de ziekte zo zeldzaam is, is de kans op het krijgen van ALCL voor hen relatief gezien klein. Er is een kans van ongeveer 1 op 7.000 dat een vrouw met een borstimplantaat deze ziekte krijgt tegen de tijd dat zij 75 jaar is.

In de meeste gevallen ontstaat BIA-ALCL ongeveer 10 jaar na implantatie van een borstimplantaat. Er zijn echter ook gevallen bekend waarbij ALCL reeds een half jaar na implantatie is ontstaan. Controleer jouw borsten daarom regelmatig.

 

Allergan Biocell-implantaten

Uit een recente beoordeling van het RIVM is gebleken dat gevallen van BIA-ALCL vooral voorkomen bij Biocell-implantaten van Allergan. Deze implantaten worden momenteel niet meer gebruikt voor nieuwe borstvergrotingen in Nederland en de rest van Europa. Wel zijn er nog heel veel vrouwen die met dit type borstimplantaten rondlopen.

Het is volgens het RIVM aannemelijk dat deze Biocell-implantaten een aanzienlijk hoger risico op BIA-ALCL geven dan andere borstimplantaten. Uit de RIVM-beoordeling en de beschikbare wetenschappelijke literatuur is niet gebleken dat andere macrogetextureerde implantaten een vergelijkbaar risico geven op BIA-ALCL als Biocell-implantaten.


Klachten

Ondanks het verhoogde risico voor vrouwen met borstimplantaten, is ALCL een zeer zeldzame ziekte. Als je borstimplantaten hebt, zijn zwelling van de borst en knobbeltjes redenen om naar jouw (huis)arts te gaan. Voor een vervolgonderzoek kun je onder andere bij SHE. Health Clinics terecht, waar we een speciale siliconenpoli hebben voor vrouwen met implantaten.

Echter, een knobbeltje in de borst kan mogelijk wijzen op borstkanker. Dat geldt ook voor vrouwen zonder borstimplantaten. Lees ook: Zo kun je je borsten zelf checken op borstkanker.


Preventief verwijderen

Omdat de kans op het ontwikkelen van ALCL als je een borstimplantaat hebt klein is, is preventieve verwijdering van borstimplantaten niet nodig. Echter, als je het risico wil verkleinen, dan kun je het verwijderen van je Biocell-borstimplantaten of vervangen van je borstprotheses overwegen.

Zorgverzekeraars vergoeden verwijdering of vervanging van borstimplantaten alleen als er sprake is van een medische indicatie. Als je implantaten hebt vanwege een cosmetische borstvergroting, moet je de kosten van de vervanging meestal zelf betalen. Neem vooraf contact op met jouw verzekeraar om na te gaan wat deze wel en niet vergoedt.


Wat is het advies voor vrouwen met implantaten die (nog) geen klachten hebben?

Blijf alert! Luister goed naar je lichaam en als je merkt dat je klachten krijgt en deze erger worden, en passen binnen het spectrum van BIA-ALCL, dan moet je naar een arts voor borstonderzoek en diagnostiek en – indien nodig – de borstimplantaten laten explanteren (verwijderen of vervangen). Je kunt het ook eerder laten doen als je bang bent of het niet vertrouwt.


Bronnen: She Clinics, Borstkankervereniging Nederland

Deel deze pagina:

Share by: