home > onderwerpen > zelfzorg > tips voor gezonde borsten
Iedere vrouw denkt anders over haar borsten. De één koestert ze en de ander verbergt ze. De één zorgt goed voor haar borsten en de ander verwaarloosd haar borsten. Borstweefseltherapeute Leen Steyaert schreef daarom het boek Over borsten (‘Koester je boezem en hou je borsten mooi en gezond’), waarin ze ingaat op het welzijn van onze borsten. Hoe zorg je voor gezonde borsten?
Met haar boek wil Steyaert vrouwen bewust maken van hoe ze zelf goed voor hun borsten kunnen zorgen. Ze gaat uit van het positieve en motiveert vrouwen om echt iets te ondernemen. Je beha wat vaker uittrekken is al een goed begin voor gezonde borsten. Door thuis vaker je beha uit te doen gaan je borsten wiebelen en schommelen. Dit bevordert de lymfestroom en je borsten worden er vooral steviger van.
'BORSTEN MOETEN WIEBELEN, WIPPEN, SCHOMMELEN EN HOTSEN'
Leen Steyaert
Borstweefseltherapeute
Borsten, en dan vooral ouder wordende borsten, bestaan voor een groot deel uit vetweefsel. En vetweefsel is hét reservoir waar toxische of giftige stoffen, zoals microplastics, hormoonverstoorders of pseudo-oestrogenen opgeslagen worden. Ze zitten overal, in parfums, huishoudproducten, plastic en zelfs in je voeding en kledij. Ons lichaam beschermt ons door die toxische stoffen op te slaan in dat vet, zo blijven ze weg van onze vitale organen en kunnen ze die niet beschadigen. Je lymfesysteem is verantwoordelijk voor het transport van dat gevaarlijke afval. Het zorgt ervoor dat die stoffen je lijf verlaten. Een soort drainagesysteem of – een beetje oneerbiedig – het riool van ons lichaam
Laat je beha daarom zoveel mogelijk uit of kies op zijn minst voor een niet-knellend exemplaar. Want een klein beetje druk op je huid kan die lymfestroom al vertragen of stoppen. En net rond je borsten, precies daar waar je bh meestal wat spant, lopen hele belangrijke lymfebanen. Beha uit dus. Of haal de beugels eruit. Veel vrouwen kopen uit gewoonte steeds beugelbeha’s en dat is nergens voor nodig. Neem bij wijze van proef een beha die je amper draagt, maak een knipje en sleur die beugels er uit. Zo komt er al ruimte vrij aan de zijkanten van je borsten.
In borsten zit heel veel emotionele spanning opgehoopt. Je borsten bevinden zich in dezelfde zone als je hart, buik en zijn ook verbonden met je bekken. En elke vrouw had ooit wel eens te maken met een scheve opmerking of een ongewenste aanraking, maar niet elke vrouw heeft dat volledig verwerkt. Daar komen de spanningen van het dagelijkse leven nog bij, zeker in deze moeilijke, angstige tijden. Je borsten voelen dit zeer sterk aan. Door stress en spanningen kan het bindweefsel in je borsten verharden, waardoor het borstweefsel minder soepel wordt en afvalstoffen stagneren.
Reinigen, ontslakken en ontgiftingskuren bestaan al eeuwen. Slakken zijn resten van lichaamseigen gifstoffen. Ze blijven in het lichaam achter door verzwakte of overbelaste nieren of lever, een verkeerde levensstijl, een slechte vertering of darmen die hun werk niet optimaal doen. Omdat ons milieu zo vervuild is, is die toxische last enorm. Ons lichaam kan dat ontgiftingstempo niet volgen. Dus stapelen die giftige stoffen zich op in hun favoriete loods: je borsten. Ze afvoeren doe je door veel groenten en fruit te eten. Kies voor een vezelrijke voeding en een authentiek voedingspatroon. Echte, levende voeding, onbewerkt en met een hoge voedingswaarde. Vermijd alcohol, beperk koffie en beweeg. Zo zet je de lymfe in gang, waardoor ze de afvalstoffen naar het bloed brengen en afvoeren. Detox ook je lever, want alles wat je eet en drinkt passeert daar. Bovendien is de lever het orgaan dat het meest beïnvloed wordt door emotionele stress.
Droogborstelen is de ideale manier om je lymfe beter te doen stromen, waardoor de afvalstoffen uit je borsten veel sneller geëlimineerd worden. Begin bij je oksel, borstel zacht, veeg naar de zijkant van je borsten en pak daarna je volledige borst aan. Je kunt weinig verkeerd doen, als je maar zacht borstelt. Ga je toch stevig te werk, dan ga je eerder de bloedsomloop stimuleren. Op zich ook wel eens goed. Dat geldt net zo goed voor het masseren van je borsten. Er bestaan technieken, maar ook zonder die kennis raak je er wel. Het belangrijkste is dat je het regelmatig doet.
bron: www.goedgevoel.be
Lees ook de volgende artikelen:
K.v.K: 82963398
Gevestigd te: Egmond-Binnen
Bank: NL55RABO0369589726
2024 - webdesign: www.michelgrolle.nl